Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Slimme belastingtruc geeft flinke kater

Geplaatst op: 28-07-2019, 15:31:31

Om erfbelasting te besparen, wordt vaak gekozen voor generation skipping. Grootouders nemen in hun testament op dat ieder kleinkind een legaat van een geldbedrag krijgt. Dat bedrag wordt zo gekozen, dat het net binnen de vrijstelling valt die voor dat kleinkind geldt. Omdat die vrijstelling ruim €20.000 is en iedere grootouder dit kan doen, kan een kleinkind €40.000 krijgen zonder erfbelasting te hoeven betalen.

Maar deze op het oog eenvoudige methode om belasting te besparen, kan ook negatieve gevolgen hebben. Dat blijkt uit een zaak bij de Rechtbank Noord-Nederland.

Een minderjarige woont bij zijn moeder en erft geld. Zijn moeder ontvangt huurtoeslag omdat haar inkomen kennelijk niet voldoende is om iedere maand de huur te betalen. Deze toeslag wordt door de Belastingdienst stopgezet, omdat haar kind vermogen bezit en daarover kan beschikken.

Testamentair bewind

De rechter is het eens met de beslissing van de inspecteur, hoewel er sprake is van een zogenoemd testamentair bewind waardoor het kind alleen maar samen met de bewindvoerder over de erfenis kan beschikken.

"Toeslagen mogelijk kwijt door erfenis"

Hier verliest de moeder van het kind het recht op een toeslag. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat het kleinkind zelf door het legaat van zijn grootouders allerhande toeslagen niet (meer) krijgt. Verder is het mogelijk dat een kleinkind geen recht op bijstand heeft, tot de erfenis op is gegaan aan de kosten van levensonderhoud.

Een besparing op de erfbelasting lijkt een goed idee, maar je moet het van alle kanten bekijken.

Bron: column van 27 juli 2019 van mr Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.dft.nl            

Ga terug naar de vorige pagina